- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli ewent. pieprz
Przygotowanie: Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Wymieszać ubijaczką
do piany ocet z solą (po dodaniu oliwy sól się nie rozpuści). Cały czas mieszając, dodawać oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki utworzą gładki sos.
Uwaga. Do sosu winegret powinno się stosować jak najszlachetniejsze gatunki octu: octy ziołowe
i winne.
Sos winegret jest klasycznym sosem do sałatek. Zamiast octu można wziąć sok z cytryny.
Czas wykonania: 15 min
- Winegret z musztardą. 1 łyżeczkę musztardy domieszać do octu i soli przed dodaniem oleju.
- Winegret z czosnkiem. Do sosu winegret dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Winegret ze śmietaną. Do sosu winegret w ilości z przepisu podstawowego domieszać 2 łyżki gęstej śmietany. Znakomity do surówki z surowych pieczarek.
Przyrządzić sos winegret według przepisu podstawowego. 3 dag sera typu rokfor rozgnieść widelcem, domieszać do sosu.
Znakomicie pasuje do zielonej sałaty i surówek z dodatkiem selera lub rzodkwi.
Uwaga. lm tłustszy i im bardziej zielony będzie ser, którego użyjemy, tym lepszy będzie sos. Najlepszy jest oczywiście sos z dodatkiem oryginalnego, lecz niestety bardzo drogiego rokfora.
Do sosu można dodać posiekane orzechy włoskie.
Czas wykonania: 15 min
- 5 łyżek wytrawnego sherry
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 150 mi gęstego jogurtu
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie: Sherry i sok z cytryny oraz pomarańczy wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem.
Czas wykonania: 5 min
- 1 jajko
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżka musztardy
- sól i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie: Jajko sparzyć, wbić do miski, dodać musztardę i sól — wymieszać. Wlać oliwę lub olej (powinny
mieć temperaturę pokojową). Majonez ubijać nożem miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczką do
piany. Gotowy doprawić solą i sokiem z cytryny. Aby uzyskać majonez gęściejszy, np. do dekoracji, należy dodać więcej oleju lub oliwy.
Gotowy majonez można rozrzedzić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem (np. wermutem).
Czas wykonania: 10 min
- 2 żółtka
- 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- sól
- sok z cytryny
- ewent. odrobina sosu worcesier (może być przyprawa do zup z dodatkiem miodu i octu)
Przygotowanie: Żółtko wymieszać z musztardą i solą. Powoli wlewać olej (powinien mieć temperaturę pokojową),
mieszając sos ubijaczką do piany lub mikserem. Naczynie, w którym przygotowujemy majonez, powinno mieć łagodnie zaokrąglone dno, aby narzędzie, którym ubijamy, wszędzie docierało.
Nieprawdą jest, że majonez trzeba ucierać w jedną stronę. Czynnikami istotnymi są natomiast pokojowa temperatura oleju, właściwe narzędzie do ubijania i odpowiedni kształt naczynia, dopasowany do narzędzia ubijającego. Bardzo trudno jest ubić majonez, posługując się łyżeczką do herbaty i kubeczkiem. Zdecydowanie najlepszym narzędziem jest ubijaczka do piany (powinna mieć dużo dość cienkich, giętkich prętów), a naczyniem — miska.
Gotowy majonez doprawić sokiem z cytryny i solą.
Uwaga. Bardzo smaczny majonez uzyskamy, biorąc musztardę ziarnistą (z całymi ziarnkami gorczycy) — jeśli oczywiście komuś te ziarnka nie przeszkadzają. Majonez domowy przygotowany na samych żółtkach ma smak odmienny od majonezu gotowego, ze sklepu.
W miarę dodawania oleju majonez nie staje się rzadszy, lecz gęściejszy!
Do jednego żółtka można dodać maksymalnie 200 ml oleju.
Czas wykonania: 15 min
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,2 Iitra oliwy z oliwek
Przygotowanie: Ząbki czosnku podzielić na małe kawałeczki. Wymieszać z sokiem cytrynowym, solą i żółtkiem.
Zmiksować. Nie przerywając miksowania, wlewać cienką strużką oliwę. Sos powinien zgęstnieć.
Uwaga. Majonez czosnkowy można również przyrządzić ze zwykłego, kupionego majonezu, dodając
do niego wyciśnięty przez praskę czosnek.
Czas wykonania: 10 min
- niepełna szkl. majonezu (200 mil)
- 4 korniszony lub 1 ogórek konserwowy
- parę grzybków w occie
- 1/2 pęczka szczypiorku (nie dymki)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ewent. 1 łyżka kaparów
- ewent. 1 łyżka śmietany
Przygotowanie: Korniszony, szczypiorek, grzybki i białko jajek drobno posiekać. Żółtko rozgnieść widelcem. Rozdrobnione składniki dodać do majonezu. Dodać kapary. Całość wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty, dodać śmietanę.
Sos tatarski podawać do wędlin lub jajek ugotowanych na twardo.
Czas wykonania: 10 min
- niepełna szkl. gotowego majonezu (200 ml)
- 1 czubata łyżeczka przecieru z pomidorów
- 1 łyżka koniaku lub brandy
Przygotowanie: Składniki wymieszać. Podawać do krewetek lub raków z wody.
Uwaga. Zamiast majonezu można wziąć gęsty jogurt. Sos będzie wtedy mniej kaloryczny.
Czas wykonania: 2 min
- 1/2 szkl. gotowego majonezu
- 1/2 szkl. musu jabłkowego
- 4 łyżki utartego chrzanu
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać. Podawać do ryb lub mięs na zimno.
Czas wykonania: 2 min
- 3/4 szkl. gotowego majonezu (ok. 200 ml )
- 1/2 szklanki marynowanych grzybów
- 1 duże kwaskowe jabłka lub 2 mniejsze
Przygotowanie: Grzyby pokroić w plasterki, jabłka w ćwiartki, a następnie w plasterki ( jeśli mają ładną zdrową skórkę, można ich nie obierać ). Wymieszać z majonezem. Można dodać łyżkę śmietany.
Czas wykonania: 10 min
- niecała szkl. majonezu ok. 200 ml
- 1 łyżeczka curry
Przygotowanie: Majonez wymieszać z proszkiem curry. Do majonezu można również dodać łyżeczkę dowolnego ostrego sosu, np. chili lub ostrego sosu indyjskiego.
Czas wykonania: 1 min
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu lub sosu chili
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i ewent. pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie: Majonez wymieszać z sosem chili lub keczupem i śmietaną. Cały czas mieszając, wlać obydwa soki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem cayenne (jeśli dodany był keczup, a nie sos chili).
Doprawić sokami, solą i pieprzem cayenne. Do majonezu dodać sos chili i śmietanę.
Czas wykonania: 3 min
- 4 łyżki tartej bułki rozpuszczone w 4 łyżkach esencjonalnego wywaru lub 1 ugotowany, zimny ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka lub ostra papryka w proszku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól ewent. szafran
Przygotowanie: Czosnek, ziemniak lub bułkę i paprykę zmiksować. Cały czas miksując, dodawać po trochu oliwę. Powinien powstać gładki sos. Pod koniec miksowania dodać roztarty szafran. Sos doprawić solą.
Czas wykonania: 10 min
- niepełna szkl. majonezu (200 ml)
- 1 łyżka utartego chrzanu
- ewent. ćwiartka jabłka
- ewent. 1 jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie: Chrzan wymieszać z majonezem. Ewentualnie dodać drobno posiekane jajko i starte na grubej tarce jabłko.
Czas wykonania: 10 min
- 2 czubate łyżki tartego chrzanu
- 1 kwaskowe jabłko
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3/4 gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 200 ml)
Przygotowanie: Białka jajek drobno posiekać, żółtka rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać.
Uwaga. Zamiast śmietany można wziąć gęsty jogurt.
Czas wykonania: 10 min
Najnowsze komentarze